La naturaenviu d’acord amb el seu projecte educatiu i el currículum establert, ha elaborat una programació didàctica, que consisteix en la planificació de la tasca educativa adreçada a l’alumnat de cada curs de l’etapa per a les matèries i optatives lligades a l’estudi del món natural.
En aquest bloc es poden trobar totes les opcions metodològiques, organitzatives i d’avaluació, concretant les activitats que es faran i la seva distribució i temporalització al llarg del curs.
La programació és dinàmica i per tant és possible modificar, adaptar i millorar les activitats proposades quan calgui, i també permet fer el seguiment de la progressió dels aprenentatges.
La programació de les matèries de la naturaenviu.cat vol mantenir una coherència al llarg de cada curs i de l’etapa, distribuint el currículum de la forma més racional possible a fi de promoure una evolució en el coneixement natural i la maduresa pròpia de l’alumnat al llarg de tota l’etapa de secundària.
A l’hora d’elaborar la programació s’ha tingut en compte els aspectes següents:
- Seleccionar i concretar les competències pròpies de la matèria en què se centrarà l’atenció, així com l’aportació de la matèria a l’assoliment de les competències bàsiques i els objectius de l’etapa
- Organitzar i distribuir al llarg del curs els continguts de la matèria i les activitats associades
- Prioritzar les metodologies i recursos didàctics que facilitin l’assoliment de les competències i afavorir que l’alumnat progressi en el seu aprenentatge, atenent la diversitat de capacitats, motivacions i interessos.
- Consensuar les connexions que es poden establir entre els continguts de les diferents matèries que s’imparteixen simultàniament al llarg del curs
- Establir els criteris, els instruments i els tipus d’avaluació
- Establir, quan calgui, les adaptacions curriculars pertinents.
Els cursos i les matèries de la naturaenviu
1r ESO – Ciències Naturals (matèria comuna de 3h/setmanals). El primer curs de l’educació́ secundaria obligatòria està organitzat al voltant de la identificació́, interpretació́ i anàlisi de la diversitat i de les regularitats en els materials, els éssers vius, els embolcalls de la Terra i les estructures que conformen l’univers.
3r d’ESO – Biologia & Geologia (matèria comuna de 2h/setmanals). El tercer curs posa l’accent en aspectes funcionals i estructurals per explicar el cos humà̀ i els processos geològics externs. Aquest curs es planteja com dues matèries diferenciades tot buscant la coordinació́, tant pel que fa a les estratègies i procediments objecte d’estudi com entre els continguts conceptuals. La biologia ocuparà el primer i el segon trimestre (total de 48 hores) i la geologia el tercer trimestre (total de 24 hores).
3r d’ESO – Zoologia (matèria optativa de 3h/setmanals). Aquesta optativa del tercer curs permet a l’alumnat l’aprofundiment en el coneixement del propi cos, tot establint paral·lelismes amb la resta d’animals de la Biosfera. És una matèria que combina les classes teòriques amb les pràctiques, afavorint el treball cooperatiu. Les exposicions orals i els treballs conceptuals afavoriran el procés maduratiu dels alumnes, així com la seva autonomia i rigor en la presentació dels projectes.
4t ESO – Biologia & Geologia (matèria optativa de 3h/setmanals). En el quart curs la biologia i la geologia és optativa. El contingut de biologia que es planteja se centra en la introducció́ de les tres teories-clau de la disciplina: la teoria cel·lular, la teoria cromosòmica de l’herència i la teoria de l’evolució́. La geologia s’aborda a partir de l’estudi de la història de la Terra i dels seus canvis a partir d’introduir la teoria de la tectònica de plaques. Igualment que a tercer, el primer i segon trimestre es dedicarà a la biologia (total de 72 hores) i el tercer trimestre a la geologia (total de 36 hores)
4t ESO – Hort (matèria optativa de 3h/setmanals). Aquesta optativa vol proporcionar coneixements en el camp de la jardineria i horticultura, tan a nivell pràctic com teòric. A més aprofitarem per engegar la nostra pròpia empresa, tot fomentant la iniciativa de l'alumnat. És també una optativa molt pedagògica, doncs els alumnes es convertiran en monitors d'hort i responsables dels guiatges divulgatius que es faran pels diferents cursos d’infantil i primària.