L’aprenentatge es definirà per la seva potencialitat per construir nous coneixements i d’altres recursos necessaris per actuar de manera reflexiva. Cal fer evolucionar el pensament de l’alumnat des de les seves concepcions inicials fins a la construcció de nous coneixements que siguin significatius i aplicables.
- Plantejament de problemes reals.
- Disseny d’activitats perquè l’alumnat pugui apropiar-se dels sabers necessaris per resoldre el problema plantejat
- El treball experimental.
- L’ús de les TIC.
- El treball de camp
- L’ús dels diferents llenguatges.
- La diversificació de les activitats d’aprenentatge.
- La gestió de l’aula.
Algunes estratègies i orientacions metodològiques per al desenvolupament de les competències bàsiques són:
- El diàleg pedagògic a l’aula i la construcció compartida del coneixement.
- L’ús de les eines de la llengua i del pensament que fan possible seleccionar i interpretar la informació per construir i comunicar el coneixement.
- Les situacions didàctiques adreçades a generar i fomentar interès mitjançant la resolució de problemes i a fer copsar la utilitat dels aprenentatges per entendre com és el món on vivim.
- Les metodologies com: el treball de camp, petites investigacions, estudis a partir de notícies d’actualitat, realització de jocs de simulació, on els nois i noies participin de la reconstrucció del coneixement…
- L’ús de fonts d’informació diversificades: lectura d’imatges, entrevistes i enquestes, premsa, treball de camp…
- L’aplicació d’estratègies per al desenvolupament d’un pensament crític i alternatiu.
- El treball cooperatiu i les estratègies per aprendre.
Criteris d’avaluació
És una eina bàsica que ha de permetre determinar el grau en què es van aconseguint les intencions educatives i ha de donar elements per a la reflexió i revisió de la pràctica docent a fi d’aconseguir canvis i millores en el procés d’ensenyament i d’aprenentatge.
Per altra banda ha de permetre que l’alumnat conegui i contrasti l’assoliment aconseguit de les competències i ha de fomentar la seva participació sobre què aprèn, està aprenent o ja ha après, i intervenint en la recerca de solucions a les seves dificultats d’aprenentatge.
ProcedimentL’avaluació caldrà realitzar-la al llarg de tot el procés formatiu
- Avaluació inicial: a l’inici de la unitat didàctica és important saber amb quin bagatge inicien els nois i noies l’aprenentatge d’un tema, amb quines idees de partida, experiències, expectatives i actituds.
- Avaluació continuada: durant i després de la realització d’activitats orientades a la construcció de noves idees i maneres de fer, serà important avaluar si s’han arribat a abstreure les idees-clau del model objecte d’estudi i els procediments de treball.
- Avaluació final: cal avaluar si l’alumnat identifica adequadament els criteris d’avaluació i, en funció d’ells, és capaç d’autoregular què pensa i què fa quan resol tasques diferents a les realitzades en la primera part del procés.