Una 
competència és la capacitat d'utilitzar els coneixements i habilitats de manera transversal i interactiva, en contextos i situacions que requereixen la intervenció de coneixements vinculats a diferents sabers, la qual cosa implica la comprensió, la reflexió i el discerniment tenint en compte  la dimensió social de cada situació.

“Un currículum per competències significa ensenyar per aprendre i seguir aprenent al llarg de tota la vida.”

Les competències bàsiques són l’eix del procés educatiu. El currículum orientat a l’adquisició de competències estableix que la finalitat de l’educació obligatòria és aconseguir que els nois i les noies adquireixin les eines necessàries per entendre el món i esdevinguin persones capaces d’intervenir activament i crítica en la societat plural, diversa i en canvi continu que ens ha tocat viure. 

Tipus de competències bàsiques:

Per a l’educació secundària obligatòria s’identifiquen dos grups de competències bàsiques:

  • Les competències transversals, que són la base del desenvolupament personal i de la construcció del coneixement
  • Les competències específiques, centrades a conviure i habitar el món i relacionades amb la cultura i la visió del món.


1. Competència comunicativa lingüística i audiovisual. És la capacitat de saber comunicar oralment , per escrit i amb els llenguatges audiovisuals.

2. Competència artística i cultural. És el coneixement, comprensió i valoració crítica de diferents manifestacions culturals i artístiques. També inclou la capacitat de crear produccions artístiques pròpies o expressar continguts a través de diferents mitjans artístics.

3. Tractament de la informació i competència digital. Es tracta de la cerca, captació, selecció, registre i processament de la informació, amb l’ús de tècniques i estratègies diverses segons la font i els suports que s’utilitzin I amb una actitud crítica i reflexiva.

4. Competència matemàtica. És l’habilitat per comprendre, utilitzar i relacionar els nombres, les informacions que es presenten en forma numèrica i els aspectes espacials de la realitat.

5. Competència d’aprendre a aprendre És l’habilitat per conduir el propi aprenentatge i ésser capaç de continuar aprenent cada vegada de manera més eficaç i autònoma.

6. Competència d’autonomia i iniciativa personal. És l’adquisició de la consciència i l’aplicació d’un conjunt de valors i actituds personals interrelacionades, com la responsabilitat, la perseverança, el coneixement de si mateix i l’autoestima, la creativitat, l’autocrítica…

7. Competència en el coneixement i la interacció amb el món físic. Él la capacitat de comprendre les relacions entre les societats i el seu entorn i fer un ús responsable dels recursos naturals, tenir cura del medi ambient, protegir la salut individual i col·lectiva …

8. Competència social i ciutadana. Capacitat per comprendre la realitat social en què es viu, afrontar la convivència i els conflictes emprant el judici ètic, els valors i pràctiques democràtiques i exercir la ciutadania, actuant a favor de la pau i la democràcia…

- Copyright © NATURA EN VIU - Blogger Templates - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -